25 Kas 2025
2b6f0de21bc1ee653e13d0dffc5cecfa Tekirdagda yagis olmazsa planli su kesintileri gundemde

Tekirdağ’da Yağış Olmazsa Su Kesintileri Planlanıyor

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar, kentteki yağışların öngörülen düzeyde gerçekleşmemesi halinde planlı su kesintilerinin kaçınılmaz olabileceğini duyurdu. Şişmanlar, gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı.
21.11.2025

TEKİRDAĞ – BHA

Şişmanlar, Tekirdağ’daki su kaynaklarında yaşanan ciddi düşüşe dikkat çekerek, uzun süredir beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle sorunların baş gösterdiğini ifade etti. “Tekirdağ merkezinin su ihtiyacını karşılayan Naip Barajı ve Yazır Göleti’nde su seviyeleri, ölü hacmin altına düştü. DSİ’den aldığımız bilgilere göre Naip Barajı’nda yaklaşık 20 günlük su kalmış durumda. Şu anda barajda 350 bin metreküp civarında su mevcut. Yazır Göleti’nde ise su alma yapısının altına düştüğümüz tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Bu yıl açılan 23 su kuyusundan 5’inin faaliyete geçtiğini hatırlatan Şişmanlar, barajdaki suyun ömrünü uzatmak amacıyla yeraltı sularından şebekeye takviye yapıldığını belirtti. Şişmanlar, “Eğer yağışlar gelmezse ve yüzey suyu alamazsak, şehirde planlı su kesintileri yapmak zorunda kalacağız. Bu, mevcut koşullarda kaçınılmaz görünüyor. Bu sürecin kısa sürmesi için diğer su kaynaklarımızı artırmaya ve iletim hatlarını yenilemeye yönelik projelerimizi hızla tamamlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Su Tasarrufu İçin Çağrı

Şişmanlar, kentte su kullanımında herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak tasarruf çağrısında bulundu. Ayrıca, Tekirdağ’ın gelecekte su sorunu yaşamaması adına Çokal Barajı’ndan kente su getirilmesi üzerine projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

“DSİ’nin verdiği bilgiye göre Çokal Barajı’nda yaklaşık 100 milyon metreküpün üzerinde su bulunuyor ve doluluk oranı yüzde 53. Bu suyun Tekirdağ’a aktarılması için bir proje başlattık ancak bu uzun vadeli bir çalışma olacak. Yaklaşık 1,5 yıl içinde 1,5–2 milyar liralık yatırımla bu suyu şehre kazandırmayı hedefliyoruz. Böylece önümüzdeki yıllarda benzer sorunların yaşanmaması için önlem almayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

İlgili Haberler