25 Kas 2025
04329fe8775230629f6501517bcd6d0f Artvinde Yerel Kalkinma Hamlesi Toplantisi duzenlendi

Artvin’de Yerel Kalkınma İçin Önemli Toplantı Gerçekleştirildi

Artvin'de 2026 yılına yönelik yatırım önceliklerinin belirlenmesi için Yerel Kalkınma Hamlesi Toplantısı gerçekleştirildi.
21.11.2025

BAYRAM SARAYOĞLU / ARTVİN – BHA

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Artvin Şubesi iş birliğiyle, Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde kente yönelik potansiyel yatırım fırsatları masaya yatırıldı.

Vali Turan Ergün, bu toplantının amacının ilin rekabet gücünü artırmak, katma değeri yüksek, ihracat potansiyeli ve istihdam olanakları yüksek yatırım alanlarını belirlemek için fikir alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti.

Ergün, burada oluşturulacak yol haritasının Artvin’in ekonomik geleceğini şekillendireceğini vurguladı.

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi çerçevesinde başlatılan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın ülke genelinde uygulandığını hatırlatan Ergün, programın bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı ve yerel potansiyeli harekete geçirmeyi amaçladığını ifade etti.

Vali Ergün, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Artvin’de şimdiye kadar farklı kurum ve kuruluşlara 67 proje kapsamında destek sağladığını aktardı.

Desteklenen öncelikli yatırım alanlarının doğa temelli turizm merkezleri, entegre su ürünleri üretim ve işleme tesisleri, tıbbi aromatik bitkilerden katma değerli ürünler üretimi ve mikronize kalsit üretim tesisi olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

“Artvin’de büyük sanayi kuruluşlarının kurulması pek mümkün görünmüyor; bu nedenle butik ve yöresel işletmelerin ön plana çıkması gerekiyor.”

Ergün, 2025 dönemi için Artvin’de toplam 14 projenin ön başvuru sürecine girdiğini, bu projelerden 10’unun turizm, 3’ünün su ürünleri işleme ve 1’inin tıbbi aromatik bitkilerle ilgili olduğunu belirtti. Bu projelerin toplam yatırım tutarının 1 milyar 805 milyon 300 bin lira olduğunu vurguladı ve ekledi: “Ne kadar çok proje gerçekleştirirsek, ilimize o kadar fazla yatırım gelir.”

Vali Turan Ergün, toplantının Artvin’in 2026 yılı yatırım potansiyelinin belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, kentin son yıllarda barajlardaki artan üretimle su ürünleri yetiştiriciliği alanında bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Akyürek, Artvin’in bal üretiminin de Türkiye’de önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, kentin ekonomik büyümesi ve yeni iş sahaları oluşturarak istihdama katkı sağlama çabasında olduklarını dile getirdi.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, oda olarak ilin değerlerini ekonomiyle birleştirip yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Teşviklerden faydalanmak isteyen girişimcilere Artvin Çoruh Üniversitesi ile iş birliği yaparak ücretsiz proje hazırlama desteği sunduklarını belirten Kurt, devletin her zaman üreticilerin, girişimcilerin ve KOBİ’lerin yanında olduğunu ifade etti.

Kurt, kentte ekonomik açıdan daha fazla katma değer ve istihdam sağlamak için sürekli çalıştıklarını söyledi.

DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Fatma İpek, programın usul ve esasları ile Artvin’in potansiyeline yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerini paylaşmasının ardından sona erdi.

Whatsapp Image 2025 11 21 At 10.08.38Whatsapp Image 2025 11 21 At 10.08.38 (1)Whatsapp Image 2025 11 21 At 10.08.38 (3)

İlgili Haberler