
Türk Futbolunda Derin Sorun: Bireysel Değil, Sistemsel Kriz
ANKARA – BHA
Gürsoy, Türk futbolunda yaşanan sorunların yalnızca bireysel hatalarla sınırlı kalmadığını belirtiyor. Altyapıdan hakem eğitimi, antrenör yetiştirme sürecinden kulüp yönetimine kadar pek çok alanda bir “katılaşma” süreci yaşandığını ifade eden Gürsoy, bu durumun kurumların esnekliğini ve işlevselliğini kaybetmesine yol açtığını vurguluyor.
Milyarlarca lira borç yüküyle karşı karşıya olan kulüpler, menajer ilişkilerinin etkisi altında alınan kararlar, liyakatten uzak atamalar ve uyumsuz kurumlar, futbol ekosisteminin bütünlüğünü bozuyor. Gürsoy, bu durumu kendi yaşadığı kronik rahatsızlık süreciyle kıyaslayarak, “Tıpkı omurgamdaki DISH sendromu gibi: hareket kabiliyeti sınırlanmış, sinir iletişimi bozulmuş, vücut bütünüyle alarmda” şeklinde ifade ediyor.
Modern tıpta yalnızca ağrıyı dindirmekle yetinmenin yeterli olmadığını belirten Gürsoy, nöralterapi ve manuel terapide olduğu gibi temel sorunun kökenine inmek gerektiğinin altını çiziyor. Türk futbolunun da benzer bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini savunan Gürsoy, “Gerçek iyileşme, dengeyle başlar” diyor.
Bahis skandalının yalnızca yüzeyde görünen bir sorun olduğunu vurgulayan Gürsoy, asıl yapılması gerekenin semptomları cezalandırmak yerine sorunun kökenini onarmak olduğunu ifade ediyor. Ona göre Türk futbolu artık yalnızca ‘ağrıyan bir uzuv’ olmaktan çıkmış; adeta “çoklu organ yetmezliği” yaşayan bir beden izlenimi veriyor.